Om oss

Directionen

Hej, det är vi som är Directionen. Det är vi som har äran att styra årets iSpex!

Vill ni nå oss alla går det bra att maila till oss på directionen@ispexet.se eller till någon av våra personliga mailadresser.

Namn Roll Mail
Julian Luckhurst Directeur directeur@ispexet.se
Valeriy Ivinskiy Marqnadschef marqnadschef@ispexet.se
Louise Stenberg Producent producent@ispexet.se
Viktor Mörsell Musikmäster musikmaster@ispexet.se

iSpexet - Vilka är vi?

Året var 2001 när ett gäng teknologer på Sektionen för Industriell Ekonomi på KTH bestämde sig att det nu var dags att testa på det där med spex. Det blev den riktiga början för iSpexet och våren därpå satte de upp spexet Poltava.

Tiden gick och iSpexet växte och utvecklades, det som började på rim enligt Uppsalaskolan gick under mitten av 00-talet över på den orimmade Lundaskolan. Vi har satt upp spex om allt från keltiska stenmonument och svenska kungar till amerikanska musikfestivaler och mystiska undervattensstäder.

En gång i tiden var vi endast ett fåtal studenter men har nu vuxit till en organisation med över 100 aktiva medlemmar som under en vecka varje vår sätter upp fem föreställningar på en teater i Stockholm.

Vad är ett spex?

Ordet spex är en kortform av spektakel. Spex är en form av amatörteater i Sverige och Finland med stark studentikos anknytning. Spex finns framförallt vid de svenska universiteten och högskolorna. De stora studentcentra Uppsala, Lund, Göteborg, Linköping, Umeå, Stockholm och är städer där spexkulturen är som mest utbredd. De medverkande i spex är oftast studenter eller yngre akademiker.

Ett spex är interaktivt där publiken kan påverka spexet med hjälp av utrop. Vanliga utrop kan vara "På tyska" eller "Baklänges", även "Omstart" är vanligt förekommande när något roligt vill upplevas igen. I frågan om ett spex ska vara rimmat går åsikterna isär, i norra Sverige är den rimmade Uppsalaskolan medan man ser mer av den orimmade Lundaskolan i södra Sverige. I Stockholm är spexscenen delad mellan de två skolorna; till exempel har iSpexet och Kårspexet har övergått till Lundaskolan medan Jubelspexet och Fysikalen håller kvar vid den rimmade traditionen.

Ett flertal kända svenskar har ett förflutet inom spexkulturen, bland annat Hasse Alfredsson, Tage Danielsson, delar av Galenskaparna & After Shave, Christer Fuglesang och Måns Zelmerlöw.